Ravinnon merkitys lihashuollossa

Ravinnolla on valtava merkitys lihasvoimassa, kestävyydessä sekä tietysti yleisessä hyvinvoinnissa. Tärkeimpiä asioita ovat riittävä veden, hyvien rasvojen ja suolojen saanti sekä kehon pH-tasapaino.

Vesi
Jopa 60 % kehostamme muodostuu vedestä, joten vettä tarvitaan paljon kehon eri toimintoihin. Veden tarve vaihtelee painon ja aineenvaihdunnan mukaan, mutta aikuinen ihminen tarvitsee vähintään 2 litraa vuorokaudessa hyvän nestetasapainon ylläpitämiseksi. Liian niukka veden saanti vaikuttaa merkittävästi lihasten elastisuuteen.

Pehmeät rasvat
Rasvan saantisuositus on 25-40 % energiasta. Rasvan laatu on ruokavalion tärkein veren kolesterolipitoisuuteen vaikuttava tekijä. Rasvasta vähintään 2/3 pitäisi olla pehmeää eli tyydyttymätöntä rasvaa. Hyviä pehmeän rasvan lähteitä ovat laadukkaat oliiviöljy, pellavansiemenöljy, hampunsiemenöljy sekä avokado, kalat, siemenet, pähkinät ja mantelit.

Suolot
Ihmisen keho tarvitsee suolaa ja mineraaleja elintoimintojen ja aineenvaihdunnan säätelyyn. Suola on siis kehollemme elintärkeä, mutta ei ole yhdentekevää, millaista suolaa käytämme. Perinteinen ruokasuola sisältää natriumia, joka on haitallista. Suolaa kuitenkin tarvitaan ja on tärkeää valita laadukkaat suolojen lähteet. Yksi sellainen on Himalajan vuoren juurelta louhittu Himalajan ruususuola tai kristallisuola. Ruususuolassa on tallessa keholle välttämättömiä mineraaleja kuten magnesiumia, kalsiumia, kaliumia ja rautaa ja ne ovat hyvin imeytyvässä muodossa. Perinteiseen ruokasuolaan on lisätty jodia, joka ruususuolasta puuttuu eli sen saannista on huolehdittava erikseen. Kaupoista on saatavilla myös ruususuolaa, johon on lisätty jodia, mutta muita jodin lähteitä ovat mm. maitotuotteet (jos niitä haluaa tai pystyy käyttämään), kananmuna, merikalat ja äyriäiset tai merilevä, jota saa apteekista ja luontaistuotekaupoista.

pH-tasapaino
Kehon happo-emästasapainolla on suuri merkitys hyvinvointiimme. Happamuudella on todettu olevan yhteyttä mm. väsymykseen sekä erilaisiin kolotuksiin ja kipuihin. Happo-emästasapainoa saadaan ylläpidettyä käyttämällä mahdollisimman vähän käsiteltyjä ruokia ja lisäämällä ruokavalioon emäksisöiviä ruoka-aineita kuten kasviksia ja hedelmiä. Emäksisen ruokavalion perustana on lehtivihreää sisältävät kasvit, hyvät kylmäpuristetut öljyt ja hyvä suola.